vrijdag 17 juni 2011

Wat zou er gebeuren er als we geen grip meer hebben op ons haar? Raken we dan een stuk controle over onszelf kwijt? 

Controle


De mens is een controlfreak. Met haar hebben we het idee dat we onszelf onder controle hebben. We hebben grip op ons uiterlijk, met het haar als middel. We kunnen het stylen zoals we willen, laten groeien of juist helemaal verwijderen. Haar is dus eigenlijk de vroegere plastische chirurgie. Als we krullen hebben willen we stijl haar, hebben we rood haar willen we blond zijn. We willen controle. Het naar onze eigen hand zetten. We willen ons haar beheersen. 

woensdag 8 juni 2011

Vroeger was haar bescherming van het lichaam, het was dus eigenlijk onze eerste kleding. Deze handschoenen geven deze eigenschap van haar weer terug. Maar dan in een modern jasje. 

zaterdag 4 juni 2011

Pruikentijd

De Franse koning Lodewijk XIV stond bekend om zijn enorme pruiken. Iedereen aan zijn hof droeg een pruik. Deze pruiken werden gemaakt van vrouwenhaar. Mannen die minder te besteden hadden kochten een exemplaar van paardenhaar. De mannen waren niks zonder pruik. Het was een statusmiddel. 

woensdag 1 juni 2011

Ty Cole

Fotograaf Ty Cole weet van iets dat heel erg dynamisch is, haar, een prachtig statisch beeld te maken.

zondag 29 mei 2011

Venus

Waarom willen we als vrouw in deze tijd allemaal lang haar? We kopen middeltjes om ons haar sneller te laten groeien, hairextensions zijn heel gewoon geworden. Waarom vinden we dit zo belangrijk? Misschien is het al voor ons bepaald en ligt het al vast in de kunstgeschiedenis. Neem de Geboorte van venus van botticelli. Geschilderd rond het jaar 1480. Hier staat venus (Toppunt van vrouwelijkheid) met lang golvend haar op een schelp (synoniem voor vagina). Het haar ziet er nog mooier uit door het gebruik van goudpigment dat het haar laat stralen. Het is dit duidelijk dat er veel aandacht naar het haar moet gaan.

maandag 16 mei 2011

Haar evolutie

Eerst willen we glad en kaal zijn. We worden machines. We willen niet meer kijken op de aap waar we vanaf stammen. Als we naar de geschiedenis kijken speelt haar juist een belangrijke rol. Het is mannelijk en straalt kracht uit. Waarom zou deze waardes van haar niet weer opnieuw een rol kunnen spelen in de toekomst?

zondag 15 mei 2011

Haarkracht

Simson staat in de geschiedenis bekend als de sterkste man. Hij doodde leeuwen met zijn blote handen. Niemand weet waar hij zijn kracht vandaan haalt, tot op een dag zijn vriendin Delila hem toch zover weet te krijgen. ’Mijn haar is nog nooit geknipt’, zegt hij.  Als mijn haar geknipt wordt, verlies ik mijn kracht.’ Als Delila dat hoort, laat zij Simson op haar schoot inslapen. Dan roept zij iemand binnen om zijn haar af te knippen. Als Simson wakker wordt, is hij zijn kracht kwijt. De Filistijnen nemen hem gevangen. Zij steken hem beide ogen uit en maken hem tot hun slaaf.

vrijdag 13 mei 2011

Body hair extensions


Haar groeit waar we het niet willen hebben, en waar we het wel willen blijft het weg. Wat zijn de trends of wat zijn onze wensen? Met dit scheerapparaat kan je overal aan voldoen. Je kan de perfecte hoeveelheid haar op elk gedeelte van je lichaam zelf bepalen. Hair extensions bestaan al, maar waar om geen body hair extensions?


woensdag 4 mei 2011

Body grooming

In deze tijden is het heel normaal dat de man zijn ijdelheid toont. Bij deze ijdelheid hoort volgens de man geen wollig tapijtje op rug, schouders of borst. Veel mannen geven aan zich minder aantrekkelijk te voelen met een 'vachtje'. Daarom wordt ook bij de man steeds meer glad!  Gillette Video


Uit verschillende onderzoeken is alleen gebleken dat veel vrouwen nog steeds een behaarde man prefereert boven een onthaard exemplaar. Veel beharing wijst op een hoog niveau van testosteron. Een man met veel lichaamshaar is daarom extra mannelijk. Dus de ontwikkelingen van onze cultuur kunnen onze natuur nog steeds niet verslaan. 

zaterdag 23 april 2011

De haarchirurg

Veel mensen hebben er last van; kaalheid. Vaak ook al op jonge leeftijd. Omdat een grote haardos jeugdigheid uitstraalt willen we er natuurlijk alles aan doen om deze veroudering tegen te gaan. De technieken staan gelukkig niet stil dus er is een nieuw beroep bijgekomen; de haarchirurg.


Bij een haartransplantatie halen ze een goed werkend haarzakje op een goed behaarde plaats weg en brengen ze op een minder goed behaarde plaats weer aan. Het opnieuw planten van z'n zakje heeft geen effect op de haargroei. De kans dat een verplaatst haarzakje er ooit mee stopt is nihil. 

zaterdag 16 april 2011

Platina


Men gaat er vanuit dat blond haar is ontstaan bij de Noord-Europese volken, zo’n 11.000 jaar geleden. De volken die vanuit Afrika noordwaarts trokken, kregen geleidelijk minder pigment in haar en huid. Vanaf dat moment is blond altijd iets speciaals en vrij unieks gebleven.

De blonde vrouw word vaak als aantrekkelijk beschreven, dat komt omdat ze meer oestrogeen heeft dan een brunette, wat zorgt voor uiterlijke kenmerken die mannen aantrekkelijk vinden.  Een blondine heeft fijnere gelaatstrekken, een smalle neus, puntige kin, een gladde huid en minder lichaamsbeharing. Ook wordt het met jeugdig geaccioceerd, aangezien veel kinderen in hun jeugd blond zijn. Blond = vruchtbaar. Het schijnt zelfs dat het haar van blondines donkerder wordt nadat haar eerste kind geboren is, na het tweede zelfs nog donkerder.

Vrouwen die hun haar blonderen worden niet aantrekkelijker bevonden door mannen. De geblondeerde vrouwen zouden zich volgens onderzoek wel meer sexy voelen en veel zelfvertrouwen hebben. 
Blond wordt met uitsterven bedreigd. Door de groeiende mobiliteit zorgen blonde mensen steeds vaker voor nageslacht met donkerharige mensen. Hierbij moet het blonde gen het onderspit delven.

maandag 11 april 2011

Schaamte

Ontharen van onze schaamstreek is inmiddels deel van onze lichamelijke verzorging geworden. Iets van deze tijd en de westerse cultuur? Nee zeker niet. In de cultuur van vele volkeren is ontharing al lang een belangrijk gedeelte van de seksuele opwinding. 


Bijvoorbeeld bij de indianen is het verwijderen van schaamhaar een essentieel erotisch onderdeel. Ook in het antieke Rome in de keizertijd werd schaamhaar en okselhaar niet alleen beschouwd als iets onesthetisch maar het was ook een teken van het einde van de jeugd. Ik denk dat wij in het westen ons ook wel kunnen vinden in het jeugdige van een naakt lichaam. We willen niet oud worden.


Naakt wordt ook steeds meer geaccepteerd in deze tijd. Door die ontwikkeling ontstaan er schaamhaartrends. De Braziliaan, de gelijkbenige driehoek en de Lolita zijn hiervan slechts enkele voorbeelden. Ook zijn er sjabloontjes op de markt om de vorm er nog makkelijker in te krijgen. Een op de tien vrouwen scheert het schaamhaar helemaal af. 

zaterdag 9 april 2011

Wolvenkind

Er komen steeds meer middelen op de markt om ons "ongewenste" haar weg te halen. Alles moet glad zoals in de vorige post te lezen is. Voor ongeveer 50 mensen op de wereld is dit allemaal te vergeefs. Zij leiden aan het zeldzame Ambras syndroom, ook wel weerwolf-syndroom genoemd. 
Het syndroom zorgt voor overmatig haargroei op onderanderen voorhoofd, neus, oren, nek en handen. Alle mogelijke behandelingen om de haargroei tegen te gaan hebben tot op heden geen effect gehad. Het Thaise meisje Supatra Sasuphan, staat bekend als het wolvenkind. Zij staat in het Guinness Book of Records als het meest harige meisje op aarde.

zondag 3 april 2011

Kaal is in

In onze westerse cultuur is lichaamshaar snel tot een taboe gemaakt. Alles moet glad, gladder, gladst. Bij vrouwen maar ook zeker bij mannen. Een knap hoofd vol met haar staat voor seksuele aantrekkingskracht, gezondheid en jeugd maar haar op andere gebieden van het lichaam wordt heel anders ervaren. We vinden het vies en dierlijk. 


Een verklaring voor deze naaktheid kan zijn dat wij als mensen samen smelten met machines. Een machine heeft geen haar. Het glanzende, gladde oppervlak van bijvoorbeeld een computer of auto heeft een zekere erotische aantrekkingskracht. Deze gepolijste perfectie spreekt ons aan. 


Uiteraard vind niet iedereen deze haarloze perfectie een verbetering. Zo heeft Inez van Lamsweerde in de serie 'Thank You Thighmaster' modepoppen uit de jaren '70 digitaal bekleed met menselijke huid. Hiermee neemt ze het nieuwe schoonheidsideaal op de hak.   

zaterdag 26 maart 2011

Gezichtshaar

Een portret van William Shakespeare. Een man die in zijn vele portretten aantoont zeer gesteld te zijn op zijn gezichtshaar. 

Oorspronkelijk beschermde gezichtshaar mannen tegen de kou tijdens het jagen. Door de eeuwen heen heeft het meer een versierende dan een beschermende functie gekregen. Haar in het mannengezicht kan voor diverse kenmerken symbool gestaan: mannelijkheid, volwassenheid, sociale status, onderscheid, cultuur bepalend, en simpelweg eigen trots.

Gezichtshaar kan een levensstijl worden. Je grote trots. Jaarlijks wordt de world beard championships georganiseerd.Dat je daar niet zomaar met een simpel snorretje mag aankomen toont deze prijswinnaar aan: Willi Chevalier.

maandag 21 maart 2011

Religieus haar

Haar zegt veel over wie je bent, waar je voor staat. Religie is hier ook een onderdeel van. 
Orthodoxe joden laten het haar bij de slapen groeien omdat in hun heilige boek de Thora staat dat zij geen haar rond de oren mogen afronden en hun baard niet kort mogen knippen. Ook bedekken zij het achterhoofd met een keppetje. 
In de Islam wordt haar bij vrouwen gezien als een sierraad. Verleiding, dus daarom moet het haar afgedekt worden. 
Bij de Hare Krishna scheren mannen hun hoofd kaal ten teken van onthechting, met uitzondering van een klein staartje (sikha) aan de kruin van het achterhoofd, wat duidt op toewijding aan God. Dit doen de mannen die in een tempel wonen en    gaan trouwen.


maandag 14 maart 2011

Indian hair

De god Vishnu had ooit bij Kubera een grote schuld opgebouwd. Er werd afgesproken dat gelovigen nog vele generaties lang de lening zouden terugbetalen. Dat kon met geld en juwelen als offer, maar als je niets bezat, mocht je ook je haar offeren. Dat gebeurt tot op de dag van vandaag nog steeds. Ruim 40.000 arme pelgrims offeren per dag hun haar als een ritueel vanreiniging en zuivering.De pelgrims hebben alleen geen flauw idee dat hun geofferde haar door de priesters doorverkocht word aan schoonheidssalons over de hele wereld. Daar worden ze verkocht voor gemiddeld 8,50 per extension (voor een volle bos heb je minimaal 80 extensions nodig).

De waarde van haar, de pelgrims in India offeren het voor de goden, wij in het westen hebben er honderden euro’s voor over. 
Documentaire over het offeren van haar in India: Trailer Hair India