zaterdag 26 maart 2011

Gezichtshaar

Een portret van William Shakespeare. Een man die in zijn vele portretten aantoont zeer gesteld te zijn op zijn gezichtshaar. 

Oorspronkelijk beschermde gezichtshaar mannen tegen de kou tijdens het jagen. Door de eeuwen heen heeft het meer een versierende dan een beschermende functie gekregen. Haar in het mannengezicht kan voor diverse kenmerken symbool gestaan: mannelijkheid, volwassenheid, sociale status, onderscheid, cultuur bepalend, en simpelweg eigen trots.

Gezichtshaar kan een levensstijl worden. Je grote trots. Jaarlijks wordt de world beard championships georganiseerd.Dat je daar niet zomaar met een simpel snorretje mag aankomen toont deze prijswinnaar aan: Willi Chevalier.

maandag 21 maart 2011

Religieus haar

Haar zegt veel over wie je bent, waar je voor staat. Religie is hier ook een onderdeel van. 
Orthodoxe joden laten het haar bij de slapen groeien omdat in hun heilige boek de Thora staat dat zij geen haar rond de oren mogen afronden en hun baard niet kort mogen knippen. Ook bedekken zij het achterhoofd met een keppetje. 
In de Islam wordt haar bij vrouwen gezien als een sierraad. Verleiding, dus daarom moet het haar afgedekt worden. 
Bij de Hare Krishna scheren mannen hun hoofd kaal ten teken van onthechting, met uitzondering van een klein staartje (sikha) aan de kruin van het achterhoofd, wat duidt op toewijding aan God. Dit doen de mannen die in een tempel wonen en    gaan trouwen.


maandag 14 maart 2011

Indian hair

De god Vishnu had ooit bij Kubera een grote schuld opgebouwd. Er werd afgesproken dat gelovigen nog vele generaties lang de lening zouden terugbetalen. Dat kon met geld en juwelen als offer, maar als je niets bezat, mocht je ook je haar offeren. Dat gebeurt tot op de dag van vandaag nog steeds. Ruim 40.000 arme pelgrims offeren per dag hun haar als een ritueel vanreiniging en zuivering.De pelgrims hebben alleen geen flauw idee dat hun geofferde haar door de priesters doorverkocht word aan schoonheidssalons over de hele wereld. Daar worden ze verkocht voor gemiddeld 8,50 per extension (voor een volle bos heb je minimaal 80 extensions nodig).

De waarde van haar, de pelgrims in India offeren het voor de goden, wij in het westen hebben er honderden euro’s voor over. 
Documentaire over het offeren van haar in India: Trailer Hair India