zaterdag 23 april 2011

De haarchirurg

Veel mensen hebben er last van; kaalheid. Vaak ook al op jonge leeftijd. Omdat een grote haardos jeugdigheid uitstraalt willen we er natuurlijk alles aan doen om deze veroudering tegen te gaan. De technieken staan gelukkig niet stil dus er is een nieuw beroep bijgekomen; de haarchirurg.


Bij een haartransplantatie halen ze een goed werkend haarzakje op een goed behaarde plaats weg en brengen ze op een minder goed behaarde plaats weer aan. Het opnieuw planten van z'n zakje heeft geen effect op de haargroei. De kans dat een verplaatst haarzakje er ooit mee stopt is nihil. 

zaterdag 16 april 2011

Platina


Men gaat er vanuit dat blond haar is ontstaan bij de Noord-Europese volken, zo’n 11.000 jaar geleden. De volken die vanuit Afrika noordwaarts trokken, kregen geleidelijk minder pigment in haar en huid. Vanaf dat moment is blond altijd iets speciaals en vrij unieks gebleven.

De blonde vrouw word vaak als aantrekkelijk beschreven, dat komt omdat ze meer oestrogeen heeft dan een brunette, wat zorgt voor uiterlijke kenmerken die mannen aantrekkelijk vinden.  Een blondine heeft fijnere gelaatstrekken, een smalle neus, puntige kin, een gladde huid en minder lichaamsbeharing. Ook wordt het met jeugdig geaccioceerd, aangezien veel kinderen in hun jeugd blond zijn. Blond = vruchtbaar. Het schijnt zelfs dat het haar van blondines donkerder wordt nadat haar eerste kind geboren is, na het tweede zelfs nog donkerder.

Vrouwen die hun haar blonderen worden niet aantrekkelijker bevonden door mannen. De geblondeerde vrouwen zouden zich volgens onderzoek wel meer sexy voelen en veel zelfvertrouwen hebben. 
Blond wordt met uitsterven bedreigd. Door de groeiende mobiliteit zorgen blonde mensen steeds vaker voor nageslacht met donkerharige mensen. Hierbij moet het blonde gen het onderspit delven.

maandag 11 april 2011

Schaamte

Ontharen van onze schaamstreek is inmiddels deel van onze lichamelijke verzorging geworden. Iets van deze tijd en de westerse cultuur? Nee zeker niet. In de cultuur van vele volkeren is ontharing al lang een belangrijk gedeelte van de seksuele opwinding. 


Bijvoorbeeld bij de indianen is het verwijderen van schaamhaar een essentieel erotisch onderdeel. Ook in het antieke Rome in de keizertijd werd schaamhaar en okselhaar niet alleen beschouwd als iets onesthetisch maar het was ook een teken van het einde van de jeugd. Ik denk dat wij in het westen ons ook wel kunnen vinden in het jeugdige van een naakt lichaam. We willen niet oud worden.


Naakt wordt ook steeds meer geaccepteerd in deze tijd. Door die ontwikkeling ontstaan er schaamhaartrends. De Braziliaan, de gelijkbenige driehoek en de Lolita zijn hiervan slechts enkele voorbeelden. Ook zijn er sjabloontjes op de markt om de vorm er nog makkelijker in te krijgen. Een op de tien vrouwen scheert het schaamhaar helemaal af. 

zaterdag 9 april 2011

Wolvenkind

Er komen steeds meer middelen op de markt om ons "ongewenste" haar weg te halen. Alles moet glad zoals in de vorige post te lezen is. Voor ongeveer 50 mensen op de wereld is dit allemaal te vergeefs. Zij leiden aan het zeldzame Ambras syndroom, ook wel weerwolf-syndroom genoemd. 
Het syndroom zorgt voor overmatig haargroei op onderanderen voorhoofd, neus, oren, nek en handen. Alle mogelijke behandelingen om de haargroei tegen te gaan hebben tot op heden geen effect gehad. Het Thaise meisje Supatra Sasuphan, staat bekend als het wolvenkind. Zij staat in het Guinness Book of Records als het meest harige meisje op aarde.

zondag 3 april 2011

Kaal is in

In onze westerse cultuur is lichaamshaar snel tot een taboe gemaakt. Alles moet glad, gladder, gladst. Bij vrouwen maar ook zeker bij mannen. Een knap hoofd vol met haar staat voor seksuele aantrekkingskracht, gezondheid en jeugd maar haar op andere gebieden van het lichaam wordt heel anders ervaren. We vinden het vies en dierlijk. 


Een verklaring voor deze naaktheid kan zijn dat wij als mensen samen smelten met machines. Een machine heeft geen haar. Het glanzende, gladde oppervlak van bijvoorbeeld een computer of auto heeft een zekere erotische aantrekkingskracht. Deze gepolijste perfectie spreekt ons aan. 


Uiteraard vind niet iedereen deze haarloze perfectie een verbetering. Zo heeft Inez van Lamsweerde in de serie 'Thank You Thighmaster' modepoppen uit de jaren '70 digitaal bekleed met menselijke huid. Hiermee neemt ze het nieuwe schoonheidsideaal op de hak.